banner_kontakt
banner_ric
REDAH_web_270
banner_polj_ba_copy
banner_minpolj_rs1
banner_minpolj_ba
Najava stručnih predavanja za poljoprivrednike za maj/svibanj 2013
Ured za koordinaciju projekata-PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u okviru Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, zajedno s ECON-om (Mreža za ekonomsku suradnju) iz Sarajeva i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu-REDAH, organizira seriju predavanja.
Pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju ovim predavanjima.

 
Treći nacionalni sastanak FOCUS-BALKANS projekta

U cilju upoznavanja svih zainteresiranih subjekata sa aktivnostima Focus-Balkans projekta i uspostavljanja suradnje, agencija za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, organizira Treći nacionani sastanak FOCUS-BALKANS projekta, sa nazivom Tržište voća u BiH - stanje i perspektive iz ugla potrošača. Osnovna tema sastanka je tržište voća u BiH, sa osvrtom na stanje tržišta u zemljama zapadnog Balkana.
Osnovni cilj sastanka je definiranje problema i perspektiva za razvoj potrošnje i tržišta voća u BiH, na osnovu ostvarenih rezultata i stavova različitih faktora (institucija i pojedinaca) koji utječu na percepciju potrošnje hrane, kao i predstavljanje rezultata do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu realizacije projekta.


 
Najava predavanja 26.04.10.-28.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 26.04.2010.godine do 28.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast voćarstva.


 
Najava predavanja 19.04.10.-23.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 19.04.2010.godine do 23.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast povrtlarstva, vinogradarstva i pčelarstva.


 
REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV

Projekt „Sirenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN,Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).


ACoRD projektni tim organizuje set treninga pod nazivom „Program obuke za ruralne animatore“ PDF Ispis E-mail

altU okviru projekta Savez za zajednički ruralni razvoj – ACoRD projektni tim organizuje set treninga pod nazivom „Program obuke za ruralne animatore“ namjenjen NVO profesionalcima koji su uključeni u sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite životne sredine i pitanja ekonomskog razvoja. Cilj programa obuke je jačanje kapaciteta organizacija koje su članice mreže, ali i drugih NVO koje su aktivne u sektoru ruralnog razvoja. Fokus ovog programa obuke je razvijanje kompetencija „ruralnih animatora“ koji kao predstavnici NVO u svakodnevnom radu zagovaraju razvoj ili pružaju usluge koje su usmjerene na razvoj ruralnih zajednica.

 

Znanja koja će „ruralnih animatora“ biti u prilici steći pohađanjem ovog programa obuke su sledeća:

razumjeti osnovne teorije i izazove u sektoru ruralnog razvoja na zapadnom Balkanu;
razumjeti istoriju, genezu i stvarne aktere politike ruralnog razvoja u zemljama zapadnog Balkana i Europske unije;
pružati svjetodavne usluge LAG-ovima i drugim organizacijama kako mogu doći do sredstava iz programa namjenjenih za implementaciju LEADER pristupa;
pružati podršku mobilizaciji lokalne zajednice u cilju pokretanja inicijativa za lokalni razvoj;
koristiti participativne metode i alate za mobilizaciju lokalne zajednice.

Program obuke za ruralne animatore je koncipiran kroz dvije komponente i ukupno 6 jednodnevnih modula.

Komponenta 1 (4 modula):

Modul 1: Ruralni razvoj

Modul 2: Ruralna ekonomija

Modul 3: Ruralna sociologija

Modul 4: Ruralna ekologija

Komponenta 2 (2 modula):

Modul 1. Lobiranje i zagovaranje

Modul 2: Javne politike i javne kampanje

Više informacija o sadržaju modula možete pročitati pozivu. Treninzi će biti održani u periodu septembar-decembar 2014. godine na lokacijama: Banja Luka, Bihać, Sarajevo, Mostar i Brčko. Prijaviti se mogu sve organizacije koje su zainteresovane popunjavajući prijavnicu i poslati je na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript