banner_kontakt
banner_ric
REDAH_web_270
banner_polj_ba_copy
banner_minpolj_rs1
banner_minpolj_ba
Najava stručnih predavanja za poljoprivrednike za maj/svibanj 2013
Ured za koordinaciju projekata-PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u okviru Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, zajedno s ECON-om (Mreža za ekonomsku suradnju) iz Sarajeva i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu-REDAH, organizira seriju predavanja.
Pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju ovim predavanjima.

 
Treći nacionalni sastanak FOCUS-BALKANS projekta

U cilju upoznavanja svih zainteresiranih subjekata sa aktivnostima Focus-Balkans projekta i uspostavljanja suradnje, agencija za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, organizira Treći nacionani sastanak FOCUS-BALKANS projekta, sa nazivom Tržište voća u BiH - stanje i perspektive iz ugla potrošača. Osnovna tema sastanka je tržište voća u BiH, sa osvrtom na stanje tržišta u zemljama zapadnog Balkana.
Osnovni cilj sastanka je definiranje problema i perspektiva za razvoj potrošnje i tržišta voća u BiH, na osnovu ostvarenih rezultata i stavova različitih faktora (institucija i pojedinaca) koji utječu na percepciju potrošnje hrane, kao i predstavljanje rezultata do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu realizacije projekta.


 
Najava predavanja 26.04.10.-28.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 26.04.2010.godine do 28.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast voćarstva.


 
Najava predavanja 19.04.10.-23.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 19.04.2010.godine do 23.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast povrtlarstva, vinogradarstva i pčelarstva.


 
REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV

Projekt „Sirenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN,Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).


Jačanje kapaciteta nevladinog sektora PDF Ispis E-mail

altU okviru projekta Savez za zajednički ruralni razvoj – ACoRD projektni tim organizuje set treninga pod nazivom „Program obuke za ruralne animatore“ namjenjen profesionalcima iz nevladinog sektora koji su uključeni u sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, zaštite životne sredine i pitanja ekonomskog razvoja.

Cilj programa obuke je jačanje kapaciteta organizacija koje su članice Mreže za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, ali i drugih organizacija koje su aktivne u sektoru ruralnog razvoja. Fokus ovog programa obuke je razvijanje kompetencija „ruralnih animatora“ koji kao predstavnici nevladinih organizacija u svakodnevnom radu zagovaraju razvoj ili pružaju usluge koje su usmjerene na razvoj ruralnih zajednica.

U Mostaru je 29.09.2014. godine održan jednodnevni trening na temu ruralni razvoj, uz učešće 20 predstavnika nevladinih organizacija sa područja Hercegovine.

U narednom periodu planira se nastavak obuke za ruralne animatore koji je koncipiran kroz ukupno 6 jednodnevnih modula:
Modul 1: Ruralni razvoj
Modul 2: Ruralna ekonomija
Modul 3: Ruralna sociologija
Modul 4: Ruralna ekologija
Modul 5. Lobiranje i zagovaranje
Modul 6: Javne politike i javne kampanje

Znanja koja će „ruralni animatori“ biti u prilici steći pohađanjem ovog programa obuke su sljedeća:
• razumjeti osnovne teorije i izazove u sektoru ruralnog razvoja na zapadnom Balkanu;
• razumjeti istoriju, genezu i stvarne aktere politike ruralnog razvoja u zemljama zapadnog Balkana i Evropske unije;
• pružati svjetodavne usluge LAG-ovima i drugim organizacijama kako mogu doći do sredstava iz programa namjenjenih za implementaciju LEADER pristupa;
• pružati podršku mobilizaciji lokalne zajednice u cilju pokretanja inicijativa za lokalni razvoj;
• koristiti participativne metode i alate za mobilizaciju lokalne zajednice.