banner_kontakt
banner_ric
REDAH_web_270
banner_polj_ba_copy
banner_minpolj_rs1
banner_minpolj_ba
Najava stručnih predavanja za poljoprivrednike za maj/svibanj 2013
Ured za koordinaciju projekata-PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u okviru Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, zajedno s ECON-om (Mreža za ekonomsku suradnju) iz Sarajeva i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu-REDAH, organizira seriju predavanja.
Pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju ovim predavanjima.

 
Treći nacionalni sastanak FOCUS-BALKANS projekta

U cilju upoznavanja svih zainteresiranih subjekata sa aktivnostima Focus-Balkans projekta i uspostavljanja suradnje, agencija za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, organizira Treći nacionani sastanak FOCUS-BALKANS projekta, sa nazivom Tržište voća u BiH - stanje i perspektive iz ugla potrošača. Osnovna tema sastanka je tržište voća u BiH, sa osvrtom na stanje tržišta u zemljama zapadnog Balkana.
Osnovni cilj sastanka je definiranje problema i perspektiva za razvoj potrošnje i tržišta voća u BiH, na osnovu ostvarenih rezultata i stavova različitih faktora (institucija i pojedinaca) koji utječu na percepciju potrošnje hrane, kao i predstavljanje rezultata do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu realizacije projekta.


 
Najava predavanja 26.04.10.-28.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 26.04.2010.godine do 28.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast voćarstva.


 
Najava predavanja 19.04.10.-23.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 19.04.2010.godine do 23.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast povrtlarstva, vinogradarstva i pčelarstva.


 
REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV

Projekt „Sirenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN,Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).


Uskoro nove površine maline i kupine PDF Ispis E-mail

altProizvodnja i plasman jagodastog voća je jedna od mogućnosti za smanjenje siromaštva i poboljšanje statusa stanovnika u ruralnim područjima. Ovo je još značajnije s obzirom na činjenicu da je posebno na području Hercegovine usitnjen individualni posjed, te nije moguće proizvoditi poljoprivredne proizvode po modelu ekonomije obima, već je prihvatljivije i ekonomski opravdanije proizvoditi i komercijalizirati proizvode koji i na relativno malim površinama mogu osigurati pristojne prihode domaćinstvu.

 

U utorak 4.11.2014. u Prozoru/Rami, Jablanici i Konjicu, REDAH je organizirao primopredaju sadnog materijala kupine i maline za ukupno 26 korisnika, za jesenju sadnju.
Ukupno će na parcelama korisnika na području ove tri općine biti podignuto novih 6 hektara maline i kupine.

Prije dodjele sadnica korisnicima, obavljene su terenske posjete parcelama kako bi se na licu mjesta utvrdila pogodnost za uzgoj malina i kupina uzimajući u obzir mogućnost navodnjavanja, nagib, nadmorska visina. Za sve parcele sačinjene su skice sa brojem i pravcem redova kako bi se definisao tačan broj potrebnih sadnica, a što će ujedno poslužiti za izradu specifikacija sistema navodnjavanja što će biti predmet nabavke od strane općina-partnera u projektu.
Tom prilikom uzeti su uzorci zemljišta i obavljena analiza, praćena preporukama za gnojidbu tla.

Poljoprivrednici su prethodno potpisali ugovore s tvrtkom Šumski plod d.o.o., temeljem kojega se obvezuju samostalno financirati 60 % ukupno potrebnih sadnica za njihove parcele po modelu 3+1 (tri godine predviđene za povrat robne pozajmice, te jednu godinu grejs perioda), dok je preostalih 40 % sadnica financirano od strane GIZ-a. Korisnicima je data mogućnost da povrat robne pozajmice mogu vršiti ili u novcu ili kroz otkup plodova od strane tvrtke Šumski plod d.o.o. Svakom od korisnika će od strane općina, na čijem se području nalaze, biti financirani i sistemi za natapanje njihovih parcela. Proizvodnja na novopodignutim pilot parcelama biti će praćena preporukama savjetodavaca, koji su također prošli obuku za savjetodavce u okviru GIZ-ovog programa (obuka pod nazivom „Trening trenera“).

GIZ u okviru svog ProLocal programa (Programa za lokalnu samoupravu i regionalni razvoj) u suradnji s REDAH-om i općinama Konjic, Jablanica i Prozor/Rama, podržava podizanje pilot parcela jagodastog voća u sklopu projekta podrške razvoju lanca vrijednosti jagodičastog voća u navedenim općinama.

alt

alt

alt

alt