banner_kontakt
banner_ric
REDAH_web_270
banner_polj_ba_copy
banner_minpolj_rs1
banner_minpolj_ba
Najava stručnih predavanja za poljoprivrednike za maj/svibanj 2013
Ured za koordinaciju projekata-PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u okviru Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, zajedno s ECON-om (Mreža za ekonomsku suradnju) iz Sarajeva i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu-REDAH, organizira seriju predavanja.
Pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju ovim predavanjima.

 
Treći nacionalni sastanak FOCUS-BALKANS projekta

U cilju upoznavanja svih zainteresiranih subjekata sa aktivnostima Focus-Balkans projekta i uspostavljanja suradnje, agencija za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, organizira Treći nacionani sastanak FOCUS-BALKANS projekta, sa nazivom Tržište voća u BiH - stanje i perspektive iz ugla potrošača. Osnovna tema sastanka je tržište voća u BiH, sa osvrtom na stanje tržišta u zemljama zapadnog Balkana.
Osnovni cilj sastanka je definiranje problema i perspektiva za razvoj potrošnje i tržišta voća u BiH, na osnovu ostvarenih rezultata i stavova različitih faktora (institucija i pojedinaca) koji utječu na percepciju potrošnje hrane, kao i predstavljanje rezultata do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu realizacije projekta.


 
Najava predavanja 26.04.10.-28.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 26.04.2010.godine do 28.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast voćarstva.


 
Najava predavanja 19.04.10.-23.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 19.04.2010.godine do 23.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast povrtlarstva, vinogradarstva i pčelarstva.


 
REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV

Projekt „Sirenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN,Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).


Lanac vrijednosti jagodastog voća u Srednje bosanskom kantonu PDF Ispis E-mail

altREDAH je, u sklopu provedbe projekta poboljšanja životnih uslova na selu (RLDP) , kojeg finansira IFAD/Ured za koordinaciju projekata – PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održao prvi sastanak tima lanca vrijednosti za područje 7 općina Srednjebosanskog kantona

Tim lanca vrijednosti je neformalno stalno radno tijelo, koji strukturom članova predstavlja sve aktere u lancu vrijednosti: javni privatni i nevladin sektor, i čija je funkcija uglavnom savjetodavna, te je predviđeno održavanje redovnih sastanaka tima kako bi se ostvarila bolja koordinacija radi jačanja lanca vrijednosti.

 

Sastanak je održan 27.01.2015. godine u prostorijama općine Busovača, uz prisustvo predstavnika REDAH-a, PCU-a, predstavnika kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK, sedam projektnih općina, poljoprivrednih udruženja, poljoprivrednih zadruga i privatnih firmi.

Uz vrlo aktivan angažman svih učesnika, korištenjem participativne metodologije, ostvaren je planirani rezultat sastanka, a to je identificiranje ključnih aktera u lancu vrijednosti jagodastog voća, kroz proces mapiranja i sagledavanja snaga, slabosti, mogućnosti i prijetnji,utvrđivanje ljudskih i materijalnih resursa područja, te sinergije i međuzavisnosti u lancu, poboljšanje kanala komunikacije, te definisanje mogućih i održivih mjera i intervencija radi jačanja pojedinih kategorija.

Takođe je predstavljen plan provedbe aktivnosti sa preciznom dinamikom, koja će zahtjevati odgovornost svih nosilaca aktivnosti i poštivanje dogovorenih rokova, kako bi se projekat proveo u optimalnim terminima.