banner_kontakt
banner_ric
REDAH_web_270
banner_polj_ba_copy
banner_minpolj_rs1
banner_minpolj_ba
Najava stručnih predavanja za poljoprivrednike za maj/svibanj 2013
Ured za koordinaciju projekata-PCU, pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a u okviru Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu, zajedno s ECON-om (Mreža za ekonomsku suradnju) iz Sarajeva i Regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu-REDAH, organizira seriju predavanja.
Pozivamo zainteresovane poljoprivredne proizvođače da prisustvuju ovim predavanjima.

 
Treći nacionalni sastanak FOCUS-BALKANS projekta

U cilju upoznavanja svih zainteresiranih subjekata sa aktivnostima Focus-Balkans projekta i uspostavljanja suradnje, agencija za ekonomski razvoj Hercegovine REDAH, organizira Treći nacionani sastanak FOCUS-BALKANS projekta, sa nazivom Tržište voća u BiH - stanje i perspektive iz ugla potrošača. Osnovna tema sastanka je tržište voća u BiH, sa osvrtom na stanje tržišta u zemljama zapadnog Balkana.
Osnovni cilj sastanka je definiranje problema i perspektiva za razvoj potrošnje i tržišta voća u BiH, na osnovu ostvarenih rezultata i stavova različitih faktora (institucija i pojedinaca) koji utječu na percepciju potrošnje hrane, kao i predstavljanje rezultata do kojih se došlo u dosadašnjem dijelu realizacije projekta.


 
Najava predavanja 26.04.10.-28.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 26.04.2010.godine do 28.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast voćarstva.


 
Najava predavanja 19.04.10.-23.04.10. - Redah CRRP

Poštovani,

Obaviještavamo vas da REDAH-ov Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) nastavlja sa  stručnim terenskim predavanjima.
Predavanja pokrivaju period od 19.04.2010.godine do 23.04.2010. godine. Za svaki tjedan ćemo unaprijed oglašavati raspored predavanja sa mjestom i vremenom održavanja, te temama  i predavačima. Predavanja pokrivaju oblast povrtlarstva, vinogradarstva i pčelarstva.


 
REDAH i CRRP partneri u provedbi projekta u sklopu TEMPUS IV

Projekt „Sirenje ruralne mreže Zapadnog Balkana" u kojem je REDAH, preko svog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP partner, je odobren i uskoro će početi provedba projekta kroz reformu nastave (WBREN,Western Balkan Rural Extesion Network through Curriculum Reform).


Bosna i Hercegovina dobila prve ruralne animatore PDF Ispis E-mail

altU okviru ACoRD projekta (Savez za zajednički ruralni razvoj) kojeg implementira Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, ACED, iz Banjaluke sa još 4 partnerske organizacije odnosno sa Udruženjem građana “Nešto Više” iz Sarajeva, Asocijacijom za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, LAG-om Una Sana iz Sanskog Mosta i ELARD-om iz Brisela u periodu od septembra do decembra 2014 godine održan je set treninga u okviru “Programa obuke za ruralne animatore”. Obuka za ruralne animatore je realizovana na 5 lokacija u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Mostar i Brčko), kroz set od 6 modularnih treninga, odnosno kroz edukaciju u sljedećim oblastima:

 

 

 

  • Ruralni razvoj,
  • Ruralna ekonomija,
  • Ruralna sociologija,
  • Ruralna ekologija,
  • Lobiranje i zagovaranje
  • Javne politike i javne kampanje.

Treninzima su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine, a ukupan broj učesnika koji je bio dio obuka je 160, iz 88 organizacija, dok je njih 105 ostvarilo pravo na certifikat po unaprijed utvrđenim kriterijumima.

U Hercegovini je ukupno 19 osoba iz 9 nevladinih organizacija dobilo certifikat o uspješnom obavljenim obukama za ruralne animatore.

Dodjelom certifikata ruralnim animatorima ruralno stanovništvo je zvanično bogatije za 105 ruralnih animatora koji će svojim znanjem i iskustvom uticati na razvoj seoskih zajednica. Oni će, kao predstavnici organizacija civilnog društva, raditi na terenu, biti u konstantnoj komunikaciji sa stanovništvom i pomagati im da sprovedu aktivnosti koje su potrebne za ekonomski i ruralni razvoj. Sve aktivnosti ruralnih animatora imaju jedan zajednički cilj – kvalitetniji život za sve u ruralnim sredinama .

Dodjela certifikata je upriličena 12. 3. 2015 godine  u Sarajevu. Programski dio je otvorio predsjednik Mreže za ruralni razvoj u BiH, gospodin Miodrag Matavulj koji je ujedno, kao uvodničar, upoznao prisutne sa aktivnostima i radom Mreže, kao i sa tim koliki će značaj ruralni animatori imati u implementaciji aktivnosti Mreže. Primjetan je i potencijal za bolju saradnju civilnog društva sa javnim institucijama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja. Naime, šef Odsjeka za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, gospodin Pejo Janić je naglasio kako će ovo ministarstvo iskoristiti kapacitete animatora za svoje aktivnosti u ruralnim sredinama. Gospodin Janić je podržao ideju i ulogu ruralnih animatora u društvu, te posebno skrenuo pažnju na relevantnost jačanja veza između ruralnih animatora i institucija koje se bave kreiranjem i implementacijom mjera agrarne politike i politike ruralnog razvoja. Prisutnima se obratila i gospođa Slavica Ašonja, predstavnica LAG-a Devetak, a ujedno i jedna od ruralnih animatorica iz Han Pijeska. Takođe, Nemanja Jungić kao predstavnik Udruženja agronoma i turizmologa RADA iz Banja Luke, jedan od ruralnih animatora, imao je čast da se obrati prisutnima i iznese svoje utiske o cjelokupnom programu obuke.

Programski dio je završen dodjelom certifikata i brošura od strane predsjednika Mreže.

Navedenu brošuru o temama ruralnog razvoja možete pogledati ili preuzeti na web stranici www.ruralnamreza.ba

Takođe, na istoj stranici možete saznati više o aktivnostima Mreže za ruralni razvoj u BiH, kao i o događanjima i aktuelnostima vezanim za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini.